İtfaiye Uygunluk Belgesi, Bina İskan Raporu
Yangını önlemek için elinizden gelenin en iyisini yapmanıza rağmen, herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde yangın çıkma ihtimali olasıdır. Bu durumda canları korumak ve mülke verilen zararı en aza indirmek, işletmenizin devam eden operasyonları için kritik öneme sahiptir.
Yangından korunmanın önemli bir etkeni, yangını çok erken aşamalarında tespit etme yeteneği olan algılamadır. Erken yangın uyarısı sağlayan algılama sistemleri, bir mülk koruma programının önemli bir parçasıdır. Ayrıca can güvenliği tahliye çabalarınızda önemli bir rol oynayabilirler.
Yangın algılama sistemleri için en yaygın iki seçenek duman dedektörleri ve ısı dedektörleridir. Hangisinin kullanılacağı, izlenen doluluk ve belki de en önemlisi hedefleriniz (can güvenliği ve tahliye veya mülkün korunması) dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır.
Ani veya yavaş yavaş yükselen ısıdaki değişimleri algılar. Ortam sıcaklığında, belirli bir süre içinde, belirgin bir ani artış olması veya ısının NTC termistörün alarm seviyesi set edilmiş değerine ulaşması sonucu dedektör alarm konumuna geçer. Konvansiyonel sistemlerde ve adresli sistemlerde kullanılabilir iki farklı tip mevcuttur.
Lineer ısı dedektörleri yaygın olarak kullanılmakta olan noktasal yangın algılama sistemlerinin, ortam koşulları nedeniyle uygulamasının mümkün olamadığı yerlerde kullanılmak amacıyla özel tasarlanarak üretilmiştir. Sıcaklık algılama prensibiyle çalışan lineer ısı dedektörleri algılayıcılarının fiziksel yapısı ve görünümü bir kabloya benzemektedir. Bu sistemlerin tesis edildiği yerlerde, algılanan alarm bilgisinin metre cinsinden ve bölge bazında noktasal olarak tespiti mümkün olmaktadır.
Lineer ısı dedektörleri tesis edildiği yerde üzerine herhangi bir noktasından gelecek ısı artışını algılayacak özelliktedir. Lineer dedektörler farklı algılama sıcaklıklarında (68°C, 78°C, 88°C, 105°C vb.) üretilir ve yangına karşı korunacak yer özelliklerine göre seçilerek uygulanır. Özel uygulama alanlarına göre, dış yüzeyi sıcaklığa ve aleve dayanıklı özel örgü, PVC veya fluoropdymer kaplı olan 2 adet bakır iletkenden oluşmaktadır. Kısa devre prensibiyle çalışan kablo, kabul edilen sıcaklık seviyelerini aşması halinde hızlı, pozitif ve güvenilir sinyaller vererek algılama panelinden monitör elde edilir. Tüneller, kablo kanalları, kapalı maden ocakları, yakıt tankları, kimyasal tanklar, uçak hangarları, transformatörler, kablo tavaları, konveyör sistemleri, elektrik pano içleri, sürekli hava akımı olan yerler, petrokimya tesisleri, akaryakıt dolum tesisleri, ex-proof, tozlu ve kirli ortamlar içeren tüm endüstriyel tesisler gibi uygulamalarda kullanılmaktadır.
Kıvılcım dedektörleri kıvılcımın devam etmesi halinde büyük yangınların çıkma ihtimali olan yerlerde veya patlamaya neden olabilecek yerlerde kullanılması gerekmektedir.
Genellikle taşıma bantlarına veya kanallara monte edilerek bu kısımlardan geçen malzeme gözlemlenir veya pamuk depolarında harman hallaç ünitelerinde veya kereste ve ağaç işleme fabrikalarında kullanılır. Sistemin verimli olarak çalışabilmesi için karanlık bir ortamın olması gerekmektedir.
Gözle görülebilen veya görülemeyen alevli, dumansız yanıcı sıvı ve gaz yangınlarını, açık sahadaki karbon ve plastik bazlı yangınları kolay ve çabuk bir şekilde algılar. Yüksek kalitedeki sistem, geniş (kızılötesi) ve ultraviyole (morötesi) spektrumlara, homojen bir tepki vermek için tasarlanmıştır.
Geniş mekanlardaki dumanlı yangınları kolay ve çabuk bir şekilde algılar. Yüksek kalitedeki sistem, dumanlı yangınlara homojen bir tepki vermek için tasarlanmıştır. Veriden çıkan ışın demeti, karşısında bulunan yansıtıcıdan yansıyarak geri döner ve alıcı devrede toplanır.
Herhangi bir yangında bu ışın demeti içine giren duman partikülleri, ışın zayıflatır ve bu zayıflama mikroişlemci devrede işlenerek yangın durumuna karar verilir.
Bir oda veya mekan içerisinde yüksek hassasiyette algılama isteniyorsa, hava örneklemeli duman dedektörü kullanmak gerekmektedir. Bazı özel projelerde ve koşullarda yangının algılanmasına kadar geçen süre çok kritiktir.
Bilgi işlem merkezleri, Telekominikasyon merkezi, Temiz odalar, Tarihi binalar, Müzeler, asma tavan ve yükseltilmiş döşeme içleri örnek olarak verilebilir. Sistem; dedektör ünitesi bu üniteye bağlanan ve oda içerisine yerleştirilen, üzerinde delikler olan borulama sisteminden ibarettir.
Borular oda içerisine belirli mesafeler gözetilerek yerleştirilir. Borular üzerindeki delikler hava örnekleme noktaları olarak adlandırılır.